Nodig:
2 eidooiers
1 tl mosterd (let op de toevoegingen)
2 tl citroensap (of meer naar smaak)
Zout / peper
1 tl water
400 ml olie (neem een milde olijfolie, voeg evt wat walnootolie toe)
Meng de eidooiers, mosterd en een theelepel koud water in een kom. Klop dit totdat een glad mengsel ontstaat. Voeg vervolgens beetje bij beetje (druppel voor druppel) de olie toe en blijf ondertussen roeren / mixen. Wordt de saus te dik, voeg dan nog een klein beetje water toe. De citroensap voeg je als laatste toe. Je roert het geheel nog even door. Breng de mayonaise eventueel op smaak met zout en peper.
Aandachtspunten:
Alle ingrediënten dienen op kamertemperatuur te zijn.
Je kunt de mayonaise ook met een mixer kloppen op de laagste stand.
Voeg je de olie te snel toe, dan kan de mayonaise gaan schiften. Soms helpt het toevoegen van een druppel kokend water.
Andere smaken:
- Aioli: voeg 1 fijn geperst teentje knoflook per 100 ml mayonaise toe (of evt meer naar smaak)
- Dille: voeg naar smaak fijn geknipte dille toe (± ½ bosje per 100 ml)
- Kruiden: voeg een fijngesnipperd sjalotje en verschillende fijngesneden kruiden toe bv. peterselie, bieslook, selderijblad
- Rode saus: voeg 2 eetl tomatenpuree (let op toevoegingen) en paprikapoeder naar smaak toe per 100 ml
- Kerrie: voeg een fijngesnipperd sjalotje, een halve zeer fijn gesnipperde appel en 2 tl kerrie toe per 100 ml