Volgens Wikipedia is vasten het zich geheel of gedeeltelijk onthouden van eten of drinken voor een bepaalde periode. Je kunt dit natuurlijk veel breder trekken.
Vasten werd al in de oudheid gedaan: op regelmatige tijden je onthouden van iets. Meestal denken wij dan aan voedsel. Je zou ook op een eenvoudige manier kunnen vasten bijv. een week geen mobiele telefoon gebruiken, geen tv kijken, geen suiker eten. In sommige culturen vast men door niet te praten of door zich te onthouden van bepaalde luxe. Op dit moment vasten sommige christenen in de periode tussen Aswoensdag en Pasen. De islam kent de Ramadan. Elke manier van vasten heeft dezelfde basis: het is een methode om lichaam en geest te zuiveren en/of te versterken.
In de natuurgeneeskunde gebruikt men het vasten om het lichaam te reinigen, te ontdoen van opgebouwde ballaststoffen. Dit kun je op verschillende manieren toepassen (van erg streng vasten tot gematigd). Enkele voorbeelden:
Belangrijk bij een vastenkuur is het af- en opbouwen van de normale voeding. Als je voeding vol met alcohol, vetten en suikers zit is het verstandig het rustig af te bouwen en in kleine stappen. Dus langzaamaan de belastende producten afbouwen en vervangen door gezondere alternatieven. En wellicht is dat al voldoende voor je!
Uiteraard is het verstandig (bij twijfel) allereerst een arts te raadplegen of je überhaupt wel kunt c.q. mag vasten. Daarnaast kun je bij een erkend therapeut nagaan welke vastenkuur het beste bij je past en een kuur onder begeleiding volgen.
Enkele voordelen van vasten
Dit artikel is gepubliceerd in De Uitstraling op 23-10-2014
"De behandelingen heb ik als erg prettig en zinvol ervaren. Ik voelde me snel een heel stuk beter en vitaler." - Petra